Mat för barn, vad ska man tro ??

Jag hittade ett blad från Livsmedelsverket i mitt barns väska i slutet av terminen. Han har förmodligen fått det med tanke på Hälsoveckan.


Dom senaste två åren har jag läst mycket om kost på Internet och det kommer hela tiden ut nya böcker som har ett och samma budskap. Detta budskap är tvärtemot vad livsmedelsverket via Tallriksmodellen och Nyckelhålet förespråkar.

Det nya budskapet är att vi behöver mer fett och mindre kolhydrater för att må bra. Vi blir heller inte feta av fett utan av för mycket snabba kolhydrater som finns i bröd, potatis, pasta, ris och även i frukt. Fett lagras i kroppen bara när blodinsulinet är högt och det blir aldrig högt av fett utan av just snabba kolhydrater.

Mättat fett sätter sig inte heller i blodkärlen som många fettskrämda påpekar. Igensatta kärl beror på både ett högt blodsocker och enligt dagens professorer på ett för högt intag av den fleromättade fettsyran omega-6, som finns i överskott i vissa matoljor och margariner. Nyckelhålet står för kost där man ersatt det nyttiga och mättande fettet med kolhydrater och Tallriksmodellen innehåller också en stor del kolhydrater. 


Nya undersökningar visar att barn som äter mer fett är smalare och friskare än de som äter mindre fett. Barn som äter mer fett lider inte av inlärnings och koncentrationsproblem i samma utsträckning som de som äter fettsnålt/kolhydratrikt. En bok som kommit ut i dagarna visar att dagens kostråd saknar vetenskaplig underbyggnad och att dessa råd aldrig varit i närheten av att uppfylla de kriterier som gäller inom den så kallade evidensbaserade medicinen. Även flertalet läkare, medicinska rådgivare och professorer kritiserar nu öppet de fettsnåla/kolhydratrika kostråden.

Vill du att ditt barn ska dricka lättmjölk och äta fettsnålt så lovar jag att dom snabbt blir sugna på något sött inte långt efter maten, istället för att klara sig till nästa måltid och samtidigt ha full koncentration på sina skoluppgifter.



Janne C


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0