Se videon om Dina möjligheter till ekonomisk frihet



Vill du veta mer? 

Kontakta mig, så hjälper jag till att besvara ev. frågor och funderingar:

[email protected]    eller +468-410 600 21

Janne

Inte bara Madonna som verkar i Malawi - Afrika

Jag har ju skrivit en hel del om företaget Nuskin som jag samarbetar med, de har också en gren som de driver som heter Nourish The Children, som jag tänkte berätta lite om idag.

De hjälper fattiga människor till självhjälp - inte bara att ge dem kläder eller mat. De låter familjer bo i en anläggning för drygt 40 familjer som under 2 års tid får utbildning i jordbruksskötsel, bevattning mm. Man hjälper unga barn till skolorna, främst flickor som ofta inte "får gå i skola", genom att maten serveras i skolorna, då kommer fler dit och får också kunskap - och preventivrådgivning.

Här följer ett utdrag ur vad denna del jobbar med:

Från och med december 2004 kommer alla donationer genom Nourish the Children i Europa att skickas direkt till de miljontals svältande och undernärda barnen i Malawi.

MALAWI-PROJEKTET
Infödda malawier bygger en fabrik i Lilongwe i Malawi. Det är här man kommer att tillverka VitaMeal-gröt av lokala grödor.

Malawi-projektet är ett välgörenhetsinitiativ som uteslutande vänder sig till invånarna i Malawi. Av landets 11 miljoner invånare beräknas 20 % vara HIV-positiva. Malawis sammanlagda befolkning utgörs till närmare hälften av barn. Tre av tio barn dör före fem års ålder och trettio procent av alla övriga barn dör innan de har fyllt tio.
En missionär rapporterar om det malawiska bruket att ge barnen nummer i stället för namn fram till två års ålder. Först då vågade man ge dem ett namn eftersom risken för för tidig död då ansågs mindre. Cirka två miljoner av Malawis barn är föräldralösa och saknar försörjningsmöjligheter både för sig själva och sina syskon.
Sedan 1993 har Malawi-projektet hjälpt dessa människor. Dick Stephens, som är ansvarig för projektet, tillbringar flera månader i Malawi varje år och organiserar distributionen av livsmedel, medicinsk utrustning, kläder och andra viktiga gåvor. Han och hans fru arbetar tillsammans med den ansvarige på platsen, Napoleon Dzombe, för att säkerställa att produkterna når de människor som behöver dem bäst.

Napoleon Dzombe är infödd malawier. Han lämnade sitt föräldrahem i unga år med tre dollar på fickan och en uppmaning av sin far att hjälpa sitt folk. Med tiden startade han ett eget timmerföretag och blev en framgångsrik affärsman. Men inför åsynen av allt lidande som torka och sjukdomar förde med sig, bestämde han sig för att ta ansvar för att rädda sitt folk. Han började dela ut mat från sitt hem, och snart kom tusentals människor till honom i behov av hjälp. Han lärde sig organisera folket så att alla fick hjälp. Han inledde samarbete med stamhövdingar för att kunna dela ut mat i deras byar. Han insåg att hans folk var i akut behov av sjukvård, och engagerade sig därför i uppförandet av Blessings Hospital. Inom ramarna för Malawi-projektet har han personligen övervakat distributionen av miljontals VitaMeal-portioner till undernärda barn. En av lastbilarna som används i arbetet har skänkts av Force for Good Foundation.

"Gör inte för oss." Dessa ord yttrades av Napoleon Dzombe på ett av de första planeringsmötena och har blivit en av stiftelsens grundprinciper i projektet. Napoleon menade att Malawi-projektet skulle lära folket att fiska, inte ge dem fisk. "Gör oss inte till en nation med tiggare", bad han. "Hjälp oss att komma på fötter. Gör inte för oss vad vi kan göra för oss själva."

Alla initiativ i Malawi övervakas av malawier. Vi är mycket angelägna om att inte göra intrång i den nationella självbestämmanderätten. Fabriken i Malawi finansieras och övervakas visserligen av Nu Skin Enterprises, men kommer att ägas och drivas av malawier. De VitaMeal-produkter som produceras här, och som köps och skänks av våra distributörer, kommer att ge näring till barnen så att de kan utbilda sig och med tiden hjälpa sitt folk ur de fruktansvärda problem som plågar landet.

Känner du någon som ev också vill hjälpa barnen framförallt i Malawi? Be denne person kontakta mig via epost på

[email protected]

Janne

RSS 2.0