Maten vår värsta fiende!!
DÖDSFIENDEN - MATEN
Aftonbladet.se ansvarar inte för det som står i bloggarna.
Krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt fyllde 44 år och insåg att hon står mitt ute på ett slagfält.
Fienderna rökning, stress, mat och alkohol har smugit sig på, förgiftat och skadat hennes kropp och intagit hennes hjärna.
Nu är det hög tid att gå till motangrepp.
I artikelserien "Kriget mot mig själv" har hon kommit fram till många svenskars bästa vän - och största fiende: Maten.
Morfar dog av en hjärtattack när han plockade hjortron. Han hittades djupt inne i skogen och ingen vet hur länge han låg där ensam innan han dog.
Han var helt åderförkalkad. Jag kunde knappt tro att det var sant, morfar var inte överviktig och rörde alltid på sig.
Men många har dött av hjärt- och kärlsjukdomar i min släkt, på båda sidorna.
I det genetiska lotteriet har jag förmodligen dragit en nitlott.
Perioder med mycket stress, hög konsumtion av mikromat och 30 års rökande har inte heller direkt förbättrat hälsoläget.
För det är just dåliga gener i kombination med övervikt, rökning, stillasittande, högt blodtryck, stress och/eller dålig mat som gör att ådrorna slaggar igen och sliter ut hjärtat. För dem som blir sjuka är oddsen att överleva dåliga, nästan två tredjedelar dör.
Lyckligtvis promenerar jag varje dag och gillar att äta grönsaker och makrill, små dagliga vanor som företagssköterskan hävdar är skälet till mina relativt bra blodvärden. Dessutom har jag inga anlag till övervikt.
De senaste tjugo åren har en fetmaepidemi exploderat i Sverige.
Var tredje svensk är överviktig, en halv miljon lider av fetma.
Orsaken till detta skylls på gener, livsstil, miljöfaktorer och arv. Charlotte Erlanson-Albertsson professor i medicinsk och fysio-logisk kemi hävdar att orsaken beror på den koncentrerade, fiberlösa mat som produceras.
- Fett och socker är som en drog för kroppen, fullt jämförbart med alkohol eller nikotin, säger hon.
Fett är ångestdämpande och utlöser en kaskad av mättnadshormoner så att man blir slö och belåten, som ett nyammat barn.
OK så skriver alltså korrespondenten i Aftonbladet om att MATEN kanske är vår största fiende!!
Mat som vi idag äter, köper är ofta av ganska dålig kvalitet, (vad gäller näringsinnehåll framförallt).
Vi har idag inte TID (anser vi) till att köpa bra varor, vi har inte tid att tillaga maten då vi oftast heltidsjobbar osv osv.
Vi gör som Johanne ovan, knaprar lite grönsaker och eller en och annan fet fisk - yes nu sköter jag kroppen bra!! - men det räcker sällan!!
Grönsakerna är oftast fraktade över halva jordklotet, besprutade och därmed oftast totalt OVERKSAMMA i sin nyttighet.
Att vi sen också MÅSTE få i oss tämligen stora mängder av OLIKA grönsaker för att uppnå en total nyttighets dos per dag gör att det är svårt. Vissa grönsaker ska kokas, andra inte och spenat som är nyttigt måste intas i så stora doser att vi bara inte anar hur mycket.
Fisken sen, en stor procent föds idag upp i "odlingar" mao stålnätsburar där fisken får animalisk föda, dvs mat som är avsett för landgående djur. Äter fisk i det fria annat än maritim föda?? Nej. Alltså är exvis laxen som är uppfödd inte speciellt nyttig och dessutom oftast fullsprutat med färgämne för att inte vara helt grå som den blir när den är uppfödd på animalisk föda.
Vad göra då??
Det finns tyvärr bara 2 vägar;
- köp ekologiskt, och fisk från havet. Dock kommer mängden av grönsaker/frukt som krävs bli VÄLDIGT dyrt för att få alla nödvändiga mineraler och vitaminer.
- Börja äta ett tillskott som är heltäckande och garanterat fritt från allt fusk och skadligheter. Dessutom med en garanti att om inte dina mätvärden (via en patenterad scanner) går upp inom 3 månader så får du pengarna tillbaka. I tillägg anser jag att alla behöver ett rent OMEGA 3 tillskott också, INTE på nermald fiskrens utan från sardiner och krill (små räkor som valar äter). Priset för detta ligger på ca 25 kr per dag.
|
Läs mer på [email protected]
Janne