Gravid - Omega3 = sant

Hej alla gravida - icke gravida kvinnor!!

Omega-3 för gravida kvinnor Modersmjölk innehåller omega-3 men mängden kan variera kraftigt. Det är framför allt DHA som är viktig för att barnets hjärna ska utvecklas och innehållet DHA i modersmjölken beror på moderns kostvanor. Mjölkersättning innehåller däremot ingen naturlig omega-3. Därför rekommenderar Världshälsoorganisationen i sin rapport från 1995 att det ska tillsättas 40 mg DHA per kilo av spädbarnets vikt för att den ska vara mer likvärdig vanlig modersmjölk. Komjölk innehåller knappt någon omega-3.

Eftersom att DHA finns i animalisk föda (fisk och skaldjur) så har kvinnor som är vegetarianer mindre DHA i sin mjölk än de som inte är vegetarianer (Reddy et al.). Inuiter som äter mycket fisk har i en jämförelse mycket höga nivåer DHA i sin bröstmjölk (Innis et al.). I en dansk undersökning (Olsen, Secher) av 8 729 gravida kvinnor undersöktes om det fanns något samband mellan intag av fisk och tidig födsel och låg födelsevikt. I studien konstaterades att en låg konsumtion av fisk kraftigt ökade risken för både tidig födsel och låg födelsevikt.

Det har också visats sig att barn som har blivit ammade i åtta månader eller mer har högre intelligens vid åtta och nio års ålder, bättre läsförståelse, matematisk förmåga och är mer studiemotiverade vid 10-13 års ålder, och får bättre resultat på högstadiets centralprov jämfört med barn som fått mjölkersättning. Detta enligt en studie från Nya Zeeland som pågått under 18 år (Horwood, Fergusson). Forskarna skriver att det är sannolikt att resultaten beror på de fleromättade fettsyrorna i bröstmjölken och i synnerhet DHA..

Dr. Barbara Levine säger att det är mycket viktigt för gravida och ammande kvinnor att äta tillräckligt med den långkedjade omega-3-fettsyran DHA, eftersom att den behövs för hjärnans uppbyggnad och ögonens utveckling. DHA är viktig för hjärnan under hela livet men extra viktig under slutskedet av graviditeten när fostrets hjärna utvecklas.

Vidare säger Levine att låga nivåer DHA kan leda till ADHD för barnet, och för modern kan det leda till ökad risk för depression efter förlossningen. Amerikanska kvinnor har lägst andel DHA i sin bröstmjölk och det beror sannolikt på låg fiskkonsumtion. När en kvinna är gravid och ammar för hon dessutom över sin DHA till barnet och får därför själv brist på den fettsyran. Därför anser Levine att kvinnor under denna period bör få i sig extra mycket DHA.

Hon säger också att hälsoexperter rekommenderar ett intag av fisk två till tre gånger i veckan, och får man inte i sig tillräckligt med fisk så kan man ta upp till 100 mg DHA per dag som kosttillskott. Svenska Dagbladet skriver i en artikel att forskare anser att gravida bör äta fisk och att restriktionerna för fiskkonsumtion bör tas bort. .

MEN - det gäller i så fall att få tag i fisk som kommer från sin naturliga miljö = HAVET. Uppfödd fisk innehåller definitivt nästan ingen Omega3 alls, pga animalisk utfodring.

  •  Ren fiskolja som inte innehåller toxiner, föroreningar eller tungmetaller.

  •  Innehåller krillolja som ger många fördelar: - Höga bioaktiva EPA- och DHA-fettsyror. - Innehåller den kraftfulla       antioxidanten karotenoidastaxantin. - Innehåller en unik flavonoid, den första flavonoiden som inte utvunnits från växter och alger.

  • Innehåller naturlig citronolja som ger en behaglig doft och minimal fisksmak. ingredienser Euphasia pacifica, även känd som krill, ett litet räkliknande skaldjur som finns i rikliga mängder i vattnen utanför Vancouver Island, Ryssland, Ukraina, Antarktis och Japan.

  • Några av fördelarna med Neptune Krill OilTM är att den innehåller en unik och naturlig kombination av fosfolipider med höga halter av EPA och DHA, naturligt förekommande kraftfulla antioxidanter som A- och E-vitamin och astaxanthin samt fettsyrorna omega-3 och omega-9 (oljesyra).

  • Krilloljan har ett idealiskt förhållande mellan omega-3 och omega-6 på cirka 15:1. Oljan innehåller också unika flavonoid- och karotenoidantioxidanter som är upp till 550 gånger starkare än E-vitamin.
Som alltid, fråga mig om ni vill veta mer

Janne

Kommentarer
Postat av: Melissa

Hm... ja, jag fick också höra rykten om den här studien då jag väntade flickorna... och jag är ju vegetarian så... ja... blir väl till att pilla i sig det där som man inte har ätit på snart 13 år... känns lite psykiskt/moraliskt motigt, men behöver barnet det så är det bara så det är.



Och ja, jag är en liten mullig kvinnogris ibland;.) Mitt enda nöje är att göra min man till åtlöje;.) Ha ha ha....

2009-02-03 @ 18:40:30
URL: http://mammamelissa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0