Mikronäring del 2

Mikronäring
         
Mikronäring är ämnen som vi behöver mindre mängder av och som vanligen är osynliga för blotta ögat. Följande lista visar vad mikronäring är bra för:

Vitaminer
  • Nödvändigt för att bilda och bibehålla benmassa och tänder, ligament och senor, hud, blod och blodkärl, hår, DNA och specialiserade vävnader
  • Nödvändigt för bildande av hormoner, neurotransmittorer och enzymer
  • Bistår vid matsmältning och kroppens upptagning av andra näringsämnen
  • Viktigt för att bibehålla immunsystem, blodets levringsförmåga, nervfunktioner, reproduktion och för att styra humör och minne
  • Livsviktigt för synförmågan
  • Ger kroppens celler livsviktiga antioxidanter som skydd
  • Inblandad i mer än 200 metaboliska processer
  • Det finns två typer: fettlösliga och vattenlösliga
  • De flesta kan inte framställas i kroppen så de måste intas via födan.
A-, D-, E- och K-vitaminer är fettlösliga, vilket innebär att de transporteras med fett och absorberas i inälvorna tillsammans med fett. Överflödiga fettlösliga vitaminer lagras i levern och i fettvävnader. Kött, lever, mjölkprodukter och färgstarka grönsaker såsom morötter, rödbetor, kål och spenat är bra källor till fettlösliga vitaminer.

Gruppen med C- och B-vitaminer är vattenlösliga. De lagras inte i kroppen någon längre tid så nya måste tillföras regelbundet. Färsk frukt, bär och grönsaker är bra källor till C-vitamin. Kött, fisk, mjölkprodukter, sojabönor, jäst, ägg och fullkorn är alla bra B-vitaminkällor.

Intressanta fakta om vitaminer: Fettlösliga vitaminer är mer stabila än vattenlösliga dito. Vattenlösliga vitaminer upplöses lättare i värme, luft, ljus och vatten, vilket innebär att de förstörs under matlagning.

Mineraler
  • Reglerar balansen av basiskt och surt i kroppen
  • Krävs för saltsyreproduktionen som magen använder vid matsmältningen
  • Livsviktiga för att reglera blodtrycket
  • Krävs för friska muskler och nervfunktioner
  • Inblandade i sköldkörtelns funktion
  • Viktiga för sårläkning
  • Gör det möjligt för röda blodkroppar att transportera syre till hjärna och vävnade
  • Inblandade i smaksinnet
  • Inblandade i bildandet av enzymer, samt ca 300 enzymreaktioner.
De huvudsakliga mineralerna är kalk, fosfor, magnesium, natrium, kalium, klor och svavel. Mat som innehåller vitaminer och mineraler är kött, mjölkprodukter, frukt, grönsaker, nötter, frön och fullkorn.

Intressanta fakta om mineraler: Mat som behandlats lite eller inte alls, innehåller mer mineral än behandlad mat. Väljer du fullkornsbröd istället för vitt bröd ökar du ditt intag av mineraler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0