En liten serie om vad vi bör få i oss, oavsett om vi är köttätare eller har annan inriktning.

Makronäring
                                                                                                                                                                                            
Makronäring är de ämnen vi behöver i relativt stora kvantiteter och som vi kan se med blotta ögat. Dessa omfattar:

Lipider
  • Även känt som fettsyror eller fetter
  • Kroppens energikälla
  • Molekyler som används som bärare av vissa vitaminer och mineraler
  • Används av kroppen för att tillverka hormoner och neurotransmittorer, cellmembran och isolering av nervceller.
Fetter är livsviktiga för kroppen, även om de fått en hel del negativ publicitet de senaste åren pga sin sammankoppling med hjärtsjukdomar. Det finns två huvudgrupper av fetter. Mättade fetter, som är solida i rumstemperatur. Inkluderar även föda, såsom animaliska fetter. Omättade fetter, som är flytande i rumstemperatur och vanligtvis utvinns ur växter, även om vissa fiskoljor också är omättade. Exempel på mättade fetter är olivolja och nötolja.

Näringsfysiologer rekommenderar vanligtvis att du begränsar ditt intag av mättade fetter då dessa associeras med förhöjd risk för hjärtsjukdomar. Men du kan ändå få i dig för mycket fett även om du inte äter något mättat sådant. Fetter och oljor har mer än dubbelt så mycket energi per gram än kolhydrater och proteiner, så vi behöver bara små mängder fett dagligen för en bra hälsa.

Intressanta fakta om fett: Alla fetter och oljor utvunna ur växter är inte omättade: palmolja, palmkärnolja, kokossmör och kokosoljor är alla mättade fetter.

Proteiner
  • Används av kroppen för att bygga och bibehålla muskler, nerver, organ och andra vävnader
  • Stärker och ger struktur åt hud, hår, skelett och andra vävnader
  • Viktigt för produktion av hormoner, syn, reparation av celler, vätske- och elektrolytbalans, bildandet av enzymer, blodets levringsförmåga, rätt immunfunktion samt bokstavligt talat hundratals andra kroppsfunktioner.
Proteiner är väsentliga för att överleva. Faktum är att näst efter vatten så utgör protein den största komponenten av den mänskliga kroppen. Så det är viktigt att vi via kosten får i oss proteiner varje dag.

Tack och lov är detta lätt. Kött och mjölkprodukter har traditionellt ansetts som de bästa proteinkällorna och vissa växter, såsom soja, innehåller liknande mängder protein som kött.

Intressanta fakta om protein: Protein finns i grönsaker, nötter, fröer och spannmål. Om du konsumerar tillräckligt med kalorier för att uppfylla dina energibehov, bör du även få i dig tillräckligt med protein, vare sig du väljer att äta kött eller mjölkprodukter.

Kolhydrater
  • Kroppens huvudsakliga energikälla
  • Huvudsakligen utvunnet ur växtriket
  • Hjärnan och de röda blodkropparna utvinner all sin energi från glukos, som kroppen sammanställer av kolhydrater
  • Finns i flera slags mat: frukter, grönsaker, spannmål.
De två huvudsakliga kolhydraterna är socker- och stärkelsearter. Socker räknas som enkla kolhydrater då kroppen kan absorbera dem snabbt och lätt. Sockerarter finns i frukt, honung, sirap, socker och godis.

Stärkelse är komplexa kolhydrater som kroppen smälter långsammare. Dessa finns i bröd, pasta, ris, frukter och grönsaker. Komplexa kolhydrater innehåller vanligtvis mer fibrer än enkla kolhydrater. Fibrer är viktigt för att bibehålla en fungerande matsmältning och vissa fibrer kan även bidra till att sänka kolesterolet.

Intressanta fakta om kolhydrater: Då kroppen tar längre tid på sig att smälta komplexa kolhydrater, förser de kroppen med energi under längre tid istället för att rusa i höjden med en gång, såsom enkla kolhydrater gör. Detta är bra för att hålla blodsockernivån och för att undvika att blodsockret plötsligt sjunker, som många av oss erfar vid plötslig intensiv hunger.
         Janne C

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Hej!

Kunde inte låta bli att kika in här:)

Har nyss börjat med en ny slags kost som jag tror stenhårt på, nu följer jag inte detta slaviskt, men vill gärna kolla om mina leder blir något bättre.



Sen om jag tappar nåra kilon så är det ju bara positivt ;-) LCHF= Low Calories High Fat



Kolla in Doktor Dahlkvists blogg, www.blogg.passagen.se/dahlkvistannika

och kolla gärna in denna blogg oxå:-)



www.airamsmat.webblogg.se



Mvh

Charlotte

2009-02-05 @ 17:38:21
URL: http://zaphira-mitt liv.blogspot.com
Postat av: Mamma Melissa

Åh, jag gillar din blogg! Man lär sig alltid något nytt och/eller friskar upp de där gamla kunskaperna som man införskaffade sig för ett tag sedan... kanonbra!



Kan ju inte låta bli att fnissa åt synen av Bloggberta på en giraffring!:.) Och jag måste ju berömma dig för att du jagade då febrilt efter denna -så hon hade säkerligen inget emot att bjuda på ett eller tvåhundra skratt...;.)

2009-02-09 @ 16:54:49
URL: http://mammamelissa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0