Finns det tillsatser i ekologisk mat?
De konsumenter som väljer att lägga ekologiska matvaror i kundvagnen istället för konventionellt framställda kan ha skiftande motiv. För en del är miljön viktigast. Andra gör det av omsorg om djuren. En stor kundgrupp sätter den egna hälsan i första rummet och gör bedömningen att ekovarorna då är ett bättre val.
I praktiken är det förmodligen en kombination av dessa faktorer som gör att en ökande andel konsumenter satsar sina pengar på ekomärkta, och ofta dyrare, produkter. Många som köper ekologiskt utgår dessutom från att dessa livsmedel ska sakna de många tillsatser som under senare tid har hamnat i centrum för den kritiska matdebatten.
Så hur är det då med den saken?
Inom EU - och därmed även i Sverige -finns 316 godkända livsmedelstillsatser. Av dessa får cirka en tiondel användas i de ekologiska matvaror som bär Kravmärket. Färgämnen, sötningsmedel och alla så kallade smakförstärkare med E-nummer hör till de många tillsatser som är bannlysta från Kravprodukterna.
Tillåtna är:
•Fyra konserveringsmedel .
•Nio antioxidationsmedel , det vill säga ämnen som liksom konserveringsmedlen bidrar till att förlänga hållbarheten hos ett livsmedel.
•Tre förpackningsgaser , som också de syftar till att göra så att varan håller längre.
•Sju emulgerings- , förtjocknings- och stabiliseringsmedel , som alla används för att på olika sätt påverka matvarans konsistens.
•Fem syror , baser och salter , som nyttjas för att ge sälta eller för att påverka livsmedlets ph-värde.
•Fyra övriga tillsatser , som fungerar som förtjockningsmedel, surhetsreglerande medel och klumpförebyggande medel respektive jäsmedel.
Bakom Kravmärket, som skapades redan 1985, står en ekonomisk förening med 28 medlemsorganisationer, alltifrån Djurens rätt och Biodynamiska Produkter till Ica och Scandic Hotels. Parallellt med detta märke finns numera även EU:s ekologiska märkning, som är mindre känt av svenska konsumenter men på många punkter överensstämmer med Kravs.
När det gäller tillsatser skiljer sig de båda märkningarna i synen på nitrit och nitrat, som är de mest ifrågasatta konserveringsmedlen eftersom de i höga doser misstänks kunna orsaka cancer. De används i skinkor och andra chark-varor för att öka hållbarheten och få dem att förbli vackert rosa. I Kravprodukter är de totalförbjudna, medan de ännu kan tillsättas i EU:s ekologiska livsmedel, om än i lägre halter än i konventionella produkter. Inom några år kommer de dock att vara borta även ur de EU-ekologiska livsmedlen.
Ekovarorna - såväl Kravs som EU:s - innehåller alltså klart färre tillsatser än det oekologiska butikssortimentet. Men helt tillsatsfria är de inte. Dessutom får de innehålla:
•Aromämnen, som tillsätts som smaksättning när råvarorna inte räcker till; dock bara om dessa ämnen kan betecknas som naturliga, vilket är ett töjbart begrepp.
•Jästextrakt, som används i samma syfte som den ifrågasatta smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621) men har svagare effekt på grund av lägre halt av glutaminsyra.
•Industriellt processade ingre-dienser som modifierad majsstärkelse.
Så den som av något skäl även vill undvika dessa livsmedelskomponenter kan alltså inte förlita sig på den ekologiska märkningen utan måste studera innehållsförteckningen.
Vem kan man lita på?? [email protected]
Hej!!
Ber om ursäkt att jag varit så seg med att svara, men till på köpet lade min data sladd av, men nu är den ordnad och jag är någorlunda back on track. Jag är fortfarande intresserad, vi kan väl bestämma en tel tid via mail?! // Sanna
Kanonbra o nyttig blogg!